My Signet

Blog overzicht

/ Signet draagt bij aan een groenere wereld

Online videobellen tijdens het thuiswerken, even het gemiste journaal terugkijken op uw smartphone tijdens de lunch en ‘s avonds op de bank twijfelen over welke van de duizenden films u gaat bekijken. Het is u ongetwijfeld niet onopgemerkt gebleven dat het internet de laatste decennia een enorme groei heeft doorgemaakt en een onmisbare rol is gaan spelen in het dagelijkse leven.

We staan er vaak niet bij stil

Iets wat echter minder opgemerkt wordt, is de ecologische voetprint van het internet dat tussen de 2 en 4%  van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt. En internet is nog maar een onderdeel. In totaal gebruikt ICT ongeveer 9,4 TWh, ofwel 8% van de elektriciteit in Nederland. Hiervan wordt driekwart door ICT-apparatuur bij bedrijven en consumenten gebruikt en een kwart binnen de ICT-sector, blijkt uit Trendonderzoek ICT & Energie. Moeilijk voor te stellen voor iets wat niet tastbaar is.

Compenseren van onze gezamenlijke CO2-uitstoot

Als internetserviceprovider is Signet zich als geen ander bewust van de impact van internetgebruik op het milieu. We zijn actief sinds dat het internet nog in de kinderschoenen stond en hebben het op de voet kunnen volgen. Kijkend naar het verleden zal het ons dan ook niet verbazen dat het totale internetgebruik in de toekomst nog verder zal toenemen. Alhoewel dat op het eerste gezicht verontrustend lijkt, hoeft dat zeker niet zo te zijn. We moeten beide kanten van de medaille bekijken: stelt u zich voor hoeveel papier er wel niet bespaard wordt door vanzelfsprekende dingen als een e-mail of Google-zoekopdracht.

Daarnaast hoeft een toename van internetgebruik niet per se gepaard te gaan met een evenredige toename aan CO2-uitstoot. Datacenters worden groener, apparaten worden efficiënter en initiatieven voor een beter milieu zien we steeds vaker voorbij komen. We zijn blij om te zien dat de bewustwording over de ecologische voetprint van het internet groter wordt en dragen maar al te graag bij aan deze positieve ontwikkeling. We zijn daarom op zoek gegaan naar een nieuw initiatief waarmee we onze visie op duurzaam ondernemen in het komende jaar verder versterken, samen met u!

Bomen planten

Bomen planten is een van de meest efficiëntste manieren om het milieu positief te beïnvloeden. Een boom voorziet in schone lucht, compenseert voor de uitstoot van schadelijke stoffen en biedt vele diersoorten een thuis. Samen met onze klanten willen we daarom zoveel mogelijk bomen planten om het internet een stuk groener te kleuren.

Dit gaan we doen door middel van herbebossingsprojecten in gebieden zoals Madagaskar waarbij de lokale bevolking de bomen plant. Op deze manier profiteren we als maatschappij niet alleen van de ecologische voordelen, maar worden er ook werkgelegenheid en kansen voor arme dorpelingen gecreëerd.

Langdurige impact

Bomen die door middel van deze projecten worden geplant, nemen in hun levensduur van gemiddeld 25 jaar 308 kg CO2 op. Om impact te maken, willen we natuurlijk zoveel mogelijk bomen planten. Om dit langdurig te blijven doen, hebben we dit nieuwe duurzaamheidsinitiatief gekoppeld aan onder andere connectiviteitsbesparingen.

Dankzij de inzet van onze Quickscan Connectivity kunnen besparingen op de netwerkinfrastructuur makkelijk zichtbaar worden gemaakt. Internet- en telecomdiensten zijn terugkerende kosten die vaak worden vergeten. Het loont voor ondernemers daarom vaak om deze eens kritisch onder de loep te nemen. Zeker in deze tijd waarin veel mkb-bedrijven worden geraakt door de maatregelen om COVID-19 tegen te gaan. Signet heeft alleen dit jaar al meer dan 100 mkb-bedrijven geholpen met besparingen tot wel 85%, door alle connectiviteitscontracten en netwerkoplossingen tegen het licht te houden en opnieuw uit te onderhandelen.

Goed voor de budgetten en nu dus ook goed voor het milieu! Voor elke 100 euro aan besparing per maand plant Signet namelijk 10 bomen. Zo compenseren we gezamenlijk de CO2-uitstoot en bouwen we aan een groenere planeet.

Nu en in de toekomst

Hier willen we het niet bij laten. In het komende jaar zijn we gedreven om meer stappen te ondernemen. Naast het bovenstaande initiatief willen we bijvoorbeeld ook bandbreedte-upgrades en jubilea aangrijpen om het internet een stuk groener te maken.

We zijn benieuwd hoeveel impact we samen kunnen maken.

Wilt u meer weten over dit initiatief? Neem contact met ons op via (085)-747 00 00 of mail naar info@signet.nl.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: Signet-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband is samengesteld.