My Signet

/ Waarom VPN nog steeds veilig is voor bedrijven om te gebruiken

Datum:

Niet lang geleden deed Techcrunch een onthulling: Facebook betaalt al sinds 2016 – veelal minderjarige – smartphonegebruikers voor het installeren van een 'Facebook Research'-app. Met deze virtual private network-app (VPN) krijgt Facebook toegang tot de inhoud en data van de telefoon, inclusief privéberichten en het internetverkeer. Naast een ethische discussie, kwam ook een discussie over VPN op gang. Want is een privénetwerk dan eigenlijk wel veilig? Het antwoord van Signet? Een volmondige ja.

Om uit te leggen waarom, is het verstandig om bij het begin te beginnen. Een VPN is een privéverbinding waarin alle gegevens die onderling worden uitgewisseld, beveiligd zijn. Dit stelt bedrijven in staat om met meerdere vestigingen samen te werken via één veilig privaat netwerk. Zonder tussenkomst van routers. Daarnaast kunnen thuiswerkers zonder probleem inloggen op de VPN. Het resultaat is een flinke dosis flexibiliteit, in combinatie met veilige onderlinge datatransport.

VPN in kwaad daglicht gezet

Om een VPN te creëren, kunnen VPN-providers gebruikmaken van de bestaande infrastructuur. Of dit nu glasvezel, DSL of een andere verbinding is. Er hoeven dus geen extra kabels te worden aangelegd. Het is zelfs mogelijk om via het openbare 4G-netwerk een VPN te creëren. Dit is vooral handig voor bedrijven die internationaal werken en binnen één netwerk en op een veilig manier met elkaar willen communiceren. Zo heeft een van onze eigen klanten zestig vestigingen, waaronder een aantal in de Verenigde Staten. Deze locaties zijn via het 4G-netwerk onderdeel van de VPN.

De techniek is door de negatieve media-aandacht voor de 'Facebook Research'-app in een kwaad daglicht gezet. Onterecht. In het geval van Facebook lijkt het erop dat alle activiteiten gewoon plaatsvonden binnen een veilige verbinding. De enige reden dat het voor Facebook mogelijk was om toch privacygevoelige informatie te verzamelen, was dat de gebruikers daar zelf toestemming voor gaven. Niet de VPN-technologie was dus onveilig, ze werd alleen op een twijfelachtige manier ingezet. 
 

Versleutelde verbinding

In de discussie over de veiligheid van VPN werd ook een balletje opgegooid over de rol van VPN-providers. Zijn die dan wel helemaal zuiver en kunnen zij de verbinding manipuleren? Dat is eenvoudig te beantwoorden: als u voor een professionele partij kiest, hoeft u zich geen zorgen te maken. Neem Signet als voorbeeld. Als connectivity-provider leveren we een beveiligde verbinding tussen bijvoorbeeld twee bedrijven of meerdere vestigingen. Alle gegevens binnen een VPN zijn versleuteld, wat betekent dat alleen gebruikers binnen het netwerk daar toegang tot hebben.

Daarnaast wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid waardoor de locatie van de gebruiker verborgen is. Net zoals een firewall de gegevens op een computer beschermt, beschermt een VPN gegevens dus online. Dit maakt bijvoorbeeld betalingen dus veiliger, en anoniem, mits ze plaatsvinden binnen een VPN.

Geen belang bij data

De conclusie is dus dat aan VPN zelf niets mankeert. Wij, als connectivity-provider, bieden alleen de verbinding aan en zitten er zelf verder niet tussen. Onze werknemers hebben daardoor geen toegang tot gevoelige informatie. Daarnaast heeft Signet, in tegenstelling tot Facebook en Google waarvan de gebruiker het verdienmodel is  geen belang bij deze informatie.

Meer weten over VPN en hoe wij deze techniek binnen onze softwareoplossingen inzetten? Neem contact op met een van onze experts.

Deel dit artikel