My Signet

/ Het Familievarken

/ Gegarandeerde connectiviteit is essentieel voor het werk van een hightech agrarisch bedrijf.

Gelukkige varkens: dat is het ultieme doel van Het Familievarken in Brabant. In deze experimentele varkenshouderij worden de varkens 24/7 op afstand gevolgd door wetenschappers, van onder andere de Wageningen Universiteit, om de conditie en het gedrag van de dieren te meten en verbeteren. Dit stelt hoge eisen aan de internetverbinding: snelheid en stabiliteit zijn cruciaal in deze hightech-omgeving.

/ Technologische innovatie

De trek naar de stad heeft flinke gevolgen voor de agrarische sector. Wereldwijd is er steeds minder arbeidspotentieel in de land- en akkerbouw, terwijl ook de varkenssector met een groeiend tekort aan personeel kampt. De inzet van technologie is een oplossing om de operatie efficiënter te runnen en de varkens steeds zelfstandiger te laten zijn.

Proefboerderij Het Familievarken in Venhorst experimenteert met het zogeheten Precision Livestock farming’ (PLF). PLF gebruikt geavanceerde technologieën om de bijdrage van elk dier te optimaliseren. Met deze 'per dier'-aanpak streeft Het Familievarken naar betere resultaten in de varkenshouderij.

/ Eerste 'living lab'

Het Familievarken is een greenfield operatie waarbij het geluk van de varkens het uitgangspunt is zonder dat dit leidt tot extra kosten. Ook draagt het initiatief bij aan het verlagen van de stikstof – en CO2-emissie in de varkenshouderij. Varkensboeren, wetenschappers, technologen en diverse experts vormen samen een consortium op zoek naar een nieuw perspectief voor boer en maatschappij.

Via de publiek-private samenwerkingsprogramma’s krijgen het Familievarken en partners financiële steun vanuit de Europese Unie, het Rijk en de provincie Noord-Brabant. Met behulp van Agrifood Capital en de gemeente Boekel is het eerste 'living lab' gerealiseerd op de hoekstraat 6 in Venhorst, onder leiding van pionier en boer Ivo.

/ Data driven farming

Onze proefboerderij is een hightech agrarisch bedrijf, vertelt Research Engineer, Gijs van den Berg. Slimme temperatuurmeters en een klimaatsysteem zorgen voor de juiste en constante temperatuur in de stal. Door middel van animal tracks in de oren worden de varkens gemonitord. Een voermachine laat automatisch het voer in de zandbodem vallen en door middel van de camera’s die 24/7 aanstaan kunnen de experts op afstand in realtime naar de zeugen kijken en onderzoek doen.

Alle data wordt verzameld, duurzaam en veilig opgeslagen in de cloud en geanalyseerd om het dierenwelzijn en de duurzame operatie steeds verder te optimaliseren. “In deze experimentele opzet kunnen we op termijn van elk individueel dier het geluk vaststellen en verbeteren. We leren hier elke dag zó ontzettend veel”.

/ Met het internet verbonden

Alle apparaten met sensoren en software die in de stal gebruikt worden staan in verbinding met het internet. Tjacko Sijpkens, eigenaar van Big Development en initiatiefnemer van Het Familievarken, kwam uit bij Signet om een gedegen infrastructuur op locatie te realiseren.

Gezien de hoeveelheid data die verwerkt wordt is een betrouwbare verbinding essentieel. “Onze hightech manier van werken, ‘data driven farming’, vindt nu plaats dankzij de kwalitatief hoogwaardige glasvezelinternetverbinding van Signet, waar we echt 100% op kunnen vertrouwen. En dat in een buitengebied als dit.

/ Betrouwbare partner

Het agrarisch bedrijf heeft in Signet een betrouwbare partner gevonden naar de toekomst toe. Vanaf het opstarten heeft Het Familievarken het gevoel dat de netwerkoplossing bij Signet in goede handen is. "Het opstarten is voortreffelijk voorlopen met uitstekende service vanaf de aanleg tot aan de realisatie van het netwerk. Dat geeft een geruststellend gevoel. Gelukkig hebben we nog niet te maken gehad met uitval. Maar mocht dat ooit het geval zijn dan is Signet een partij waar we op kunnen rekenen.”  

/ Klaar voor de toekomst

Het Familievarken heeft grote ambities in Nederland en aanpalende landen. Zij wil de transitie inzetten naar duurzaam varkensvlees, door te laten zien dat het kan, en door het gewoon te doen. Andere enthousiaste varkensboeren zijn welkom om mee te doen. Het ontwikkelde modulaire bouwconcept van Het Familievarken is breed inzetbaar en gemaakt om op te schalen.

In Venhorst maken ze grote stappen. Waar het volgende living lab zich zal ontplooien, is nog niet bekend. Maar ook dit lab kan rekenen op een connectiviteitsoplossing van Signet. Ongeacht de locatie.

/ Meer informatie

Wilt u meer weten over deze samenwerking of wat Signet voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op. Onze experts staan voor u klaar met deskundig advies. Zo kunt u zich volledig richten op uw business.