Blog overzicht

Zakelijk glasvezel: de toekomstvaste oplossing in onzekere tijden

Laatste update: 11-05-2023

Ondernemend Nederland is het erover eens; remote werken is de nieuwe standaard geworden. Vandaag de dag is een goede en betrouwbare connectie met de buitenwereld nog essentiëler dan het al was en zit je natuurlijk absoluut niet te wachten op een internetverbinding die traag is, of zelfs uitvalt tijdens een belangrijke meeting. Ook is het erg vervelend als belangrijke data niet verstuurd kan worden door een gebrekkige connectie. Een stabiele internetverbinding is dus van cruciaal belang om bereikbaar te blijven voor klanten, collega's en thuiswerkers.

Zakelijk glasvezel is de toekomstvaste oplossing in onzekere tijden. Hiermee krijg je namelijk snel en veilig internet, de mogelijkheid om in capaciteit te blijven groeien en met maar liefst 99,9% uptimegarantie de stabiliteit en betrouwbaarheid die je van het internet verwacht.

Zo snel als het licht: zakelijk glasvezelinternet

Internet is internet, zul je misschien denken. Maar er zit een belangrijk verschil tussen internet via een glasvezel-, coax-, of koperkabel. Wist je namelijk dat de capaciteit van één enkele glasvezel miljoenen malen groter is dan de capaciteit van coax of koper? Internet via glasvezel gaat letterlijk met de snelheid van het licht omdat het internetsignaal door middel van licht wordt doorgegeven. Vaak komt het neer op internetsnelheden van standaard 100Mbps tot 1Gbps, maar er zijn uitschieters naar maar liefst 10Gbps of meer. Dit in tegenstelling tot coax- en koperkabels, die het signaal doorgeven via een elektrisch signaal en zo meer signaalverlies hebben, wat resulteert in lagere maximale snelheden. In deze blogpost gaan we nog veel dieper in op de verschillen.

Exit voor externe factoren

Via koper maar met name coax wordt het netwerk in de buurt van je bedrijf onstabieler zodra meerdere mensen tegelijk online zijn. Daarnaast heeft de afstand tot de wijkcentrale invloed op de kwaliteit van dit type internetverbindingen.  Een elektrisch signaal verliest namelijk zijn signaalsterkte op moment dat deze lange afstanden moet afleggen. Gelukkig spelen deze externe factoren bij glasvezelinternet geen rol. Een glasvezelverbinding is daarmee veel stabieler en biedt een beschikbaarheid van minimaal 99,9% uptime.

Wist je dat zakelijk glasvezel naast stabiel en betrouwbaar ook nog eens heel duurzaam is? Een glasvezelnetwerk verbruikt veel minder energie dan onder andere koperverbindingen, omdat de glasvezelkabels minder warmte opwekken. Zo is er minder isolatiemateriaal nodig en wordt er bij het versturen van data minder energie verbruikt. Bovendien is koper een materiaal dat kan oxideren en uitzetten, en zodoende de bodem hiermee kan vergiftigen. Met glasvezelkabels verdwijnen er geen giftige materialen in de grond, komt er minder straling vrij bij het versturen van gegevens en is het glas oneindig recyclebaar. Tot slot vergt glasvezel ook veel minder onderhoud, en heeft een glasvezelnetwerk al met al een veel langere levensduur dan traditionele netwerken als coax en koper.

Geen ups en downs meer met het versturen van grote bestanden

Coax- en koperkabels maken gebruik van de techniek om een internetsignaal via een telefoonlijn of televisieaansluiting te sturen. Deze kabelinfrastructuur is vooral gericht op ontvangen en niet op zenden, waardoor je er veel minder snel mee kunt uploaden dan downloaden. Wist je dat de snelheid bij glasvezelinternet symmetrisch is? Dit betekent dat de up- en downloadsnelheid altijd gelijk is. Een must wanneer jouw organisatie veel in de cloud werkt of gebruikmaakt van verbindingen in een datacenter. Met glasvezelinternet is het mogelijk grote bestanden naar collega’s of klanten te sturen terwijl een collega even verderop tegelijkertijd een online meeting streamt zonder enig bufferen of haperen.

Meerdere diensten en vestigingen over één verbinding

Internet, telefonie (VoIP-service) of een pinverbinding over verschillende lijnen? Met zakelijk glasvezel is dat verleden tijd. Op een glasvezelaansluiting, oftewel glasvezelaccess, is het namelijk mogelijk meerdere diensten te stapelen en zo (delen van) het complete netwerk op elkaar aan te sluiten. Ook is het een optie om met behulp van VPN-diensten meerdere vestigingen van het bedrijf onderling met elkaar te koppelen. Zo ontstaat de ideale infrastructuur voor jouw organisatie.

Particulier versus zakelijk glasvezel

Met glasvezel heb je dus toegang tot een supersnelle en stabiele internetverbinding. Maar dan is er ook nog onderscheid tussen particulier en zakelijk glasvezel. Voor bedrijven biedt zakelijk glasvezel op diverse fronten uitkomst. Wanneer er gebruikgemaakt wordt van een niet-overboekte (niet-versneden) verbinding, ben je met een zakelijk glasvezelabonnement verzekerd van de gevraagde internetsnelheid.

Bij elke verbinding ontvang je vaste IP-adressen - een IPv4-adres en IPv6-subnet - en heb je een betere Service Level Agreement (SLA) met toegang tot een servicedesk voor het beantwoorden van vragen en het bieden van ondersteuning.

Waar je bij een particuliere glasvezelaansluiting vaak vastzit aan een standaard alles-in-éénpakket, zijn er bij zakelijk glasvezel flexibele uitbreidingsmogelijkheden. Zo is het abonnement uit te bouwen met onder meer een managed router, extra IPv4-subnet, anti-DDoS, IP-telefonie of bijvoorbeeld back-up verbinding.

Zakelijk glasvezelinternet groeit met je mee

Groeit het bedrijf exponentieel of doen jullie juist een stapje terug, dan is het fijn om een flexibele, schaalbare internetoplossing te hebben die met je meebeweegt. Zakelijk glasvezel stelt jouw bedrijf in de gelegenheid om in capaciteit te blijven groeien.

Nog niet helemaal scherp in beeld hoe een overstap naar zakelijk glasvezel soepel kan verlopen? Voor een zakelijke glasvezelverbinding wordt de bedrijfslocatie aangesloten op het meest geschikte glasvezelnetwerk. signetbreedband is een netwerkonafhankelijke internetserviceprovider en werkt intensief samen met meer dan 50 glasvezel-, DSL- en mobiele providers in Europa. Hierdoor zijn wij in staat om ongeacht jouw locatie(s) een passende netwerkverbinding te leveren. Een oplossing op maat noemen wij dat. Overstappen naar zakelijke glasvezel hoeft dus geen grote stap te zijn.

Ook nadat je zakelijk glasvezel in gebruik hebt genomen, sta je er niet alleen voor. Heb je ondersteuning nodig of een vraag? Bij ons krijg je geen callcentermedewerker aan de lijn die de standaardvraag stelt of je de computer al opnieuw hebt opgestart. Onze ervaren supportprofessionals staan je persoonlijk en met een uitgebreide technische knowhow te woord om je direct op weg te helpen.

Meer of minder onlinediensten, meer of minder capaciteit? Hoe jouw organisatie ook vorm gaat krijgen in de toekomst: zakelijk glasvezel biedt uitkomst wanneer online zijn echt telt.

Direct weten welke beschikbare zakelijke glasvezelverbindingen voor jouw organisatie beschikbaar zijn? Doe de postcodecheck om te zien wat er op het adres beschikbaar is of neem contact op voor advies op maat.

Doe de postcodecheck


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht