Blog overzicht

Netwerkredundantie best practices (deel 2)

Neem de juiste beslissing over de kritieke infrastructuur van jouw organisatie

Dit is het tweede artikel gebaseerd op de whitepaper "Neem de juiste beslissing over de kritieke infrastructuur van jouw organisatie" en maakt onderdeel uit van een drieluik. Vorige keer hebben we gesproken over hoe digitalisering geleid heeft tot een behoefte aan betrouwbaarheid en veiligheid in onze netwerken en het belang van redundantie voor bedrijfscontinuïteit.

Zie ook onze meest recente whitepaper over netwerkbeschikbaarheid

Redundantie is een belangrijk instrument in het verkleinen van risico’s op uitval, maar hoe redundant is redundant eigenlijk? Je kunt een netwerkverbinding dubbel uitvoeren over hetzelfde pad of over gescheiden paden. Beide zijn redundant, maar er is een belangrijk verschil in betrouwbaarheid. Om de betrouwbaarheid van jouw netwerk te bepalen, is het dus belangrijk om verder te kijken dan enkel naar de specificaties van bijvoorbeeld het aantal verbindingen. Er zijn grote verschillen in redundantie en de waarde ervan wordt bepaald door veel verschillende factoren.

Waar moet je allemaal op letten?

  1. Wees niet afhankelijk van 1 netwerkleverancier
    Om risico op uitval bij een verstoring van het netwerk te minimaliseren, is het essentieel om voor een tweede verbinding ook een andere leverancier te selecteren. Dit noemen we carrier-redundantie. Als leverancier 1 uitvalt, kun je terugvallen op leverancier 2 of misschien zelfs leverancier 3. Zo behoudt je tevens onafhankelijkheid.
     
  2. Wees niet afhankelijk van 1 provider
    We kunnen zelfs nog een stapje verdergaan. Voor een optimale redundante oplossing is het raadzaam om de internetverbindingen bij verschillende providers af te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld bij serviceprovider 1 een Eurofiber-verbinding afnemen en bij serviceprovider 2 een KPN-verbinding. De kans dat beide verbindingen, van twee verschillende providers tegelijkertijd uitvallen, is nihil.
     
  3. Check de geografische scheiding van verbindingen
    Bij graafschade worden vaak meerdere verbindingen tegelijk geraakt. Wanneer er wel voor verschillende leveranciers gekozen is, maar de geografie van de verbindingen over het hoofd is gezien, kan dit alsnog uitval veroorzaken. Wanneer bijvoorbeeld twee verbindingen van verschillende leveranciers uitkomen op één datacenter of aangelegd zijn in dezelfde geul, kan dit alsnog voor problemen zorgen op het moment dat hier een incident plaatsvindt.
     
  4. Vergeet de capaciteit van verbindingen niet
    De capaciteit van de tweede verbinding wordt gekozen bij de al bestaande capaciteit of op basis van een inschatting van behoefte. Capaciteit is een onderschat risico en wordt daarom vaak vergeten. Wanneer de primaire capaciteit wordt verhoogd, is het van groot belang de tweede verbinding ook te verhogen. Wanneer dit achterwege wordt gelaten, kan bij uitval van de primaire verbinding niet de benodigde capaciteit geleverd worden en ervaar je nog steeds verstoring.
     
  5. Check regelmatig de werking van hardwarematige netwerkcomponenten
    Het is algemeen bekend dat hardware zoals een router een beperkte levensduur heeft. Naast de risico's die gepaard gaan met veroudering van hardware is het ook belangrijk om klaar te staan voor uitzonderingsgevallen wanneer nieuwe producten defect raken.

Een tweede infrastructuur aanleggen naar een locatie zal ervoor zorgen dat als er werkzaamheden of incidenten (zoals graafschade) voorkomen, een separate verbinding beschikbaar is waardoor internetuitval uitblijft. Ditzelfde geldt voor randapparatuur, zoals switches, waar de routers op aangesloten zitten. Wanneer de hele keten redundant uitgevoerd is maar er bijvoorbeeld geen tweede switch beschikbaar is gesteld, zal alsnog een volledige uitval optreden wanneer de primaire switch het begeeft. Je bouwt in feite dus redundantie op: zowel op component- als systeemniveau.

Risicoanalyse
Het inbouwen van netwerkbeschikbaarheid is complex en het beperken van risico’s hangt samen met bedrijfsprocessen en de (veranderende) wensen en behoeften. Wil je meer weten over optimale netwerkbeschikbaarheid en wat signetbreedband hierin kan betekenen? Op basis van een risicoanalyse maken we samen onderbouwde keuzes als het gaat om de kritieke infrastructuur van jouw organisatie.

signetbreedband werkt intensief samen met meer dan vijftig verschillende glasvezel netwerken; lokaal, nationaal en internationaal. Het summum van redundantie is het kunnen kiezen en combineren van al deze netwerken en providers. Neem contact op voor advies op maat

Dit artikel is gebaseerd op de whitepaper "Neem de juiste beslissing over de kritieke infrastructuur." en maakt onderdeel uit van een drieluik, waarvan dit het tweede deel is. In deel 3 duiken we dieper in de details van hoe netwerkredundantie feitelijk functioneert. 

Zie ook onze meest recente whitepaper over netwerkbeschikbaarheid


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 1 minuut

Blog overzicht

Auteur: Signet-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband is samengesteld.