Blog overzicht

10 tekenen dat je bedrijf toe is aan zakelijk glasvezel

Een online meeting die plaatsvindt via Zoom maar ineens niet loopt zoals verwacht: de instabiele internetverbinding zorgt ervoor dat de meeting niet lekker loopt. Niet alleen irritaties bij jou, maar ook voor jouw gesprekspartner(s) is het vervelend.

Deze situatie komt bij veel bedrijven voor. Een situatie die voorkomen had kunnen worden met stabiel zakelijk glasvezelinternet. Er zijn echter meer situaties te bedenken die duiden op het feit dat je bedrijf toe is aan zakelijk glasvezel. In dit artikel krijg je van ons maar liefst 10 tekenen!

1. Je internet snelheid is laag

Het grote voordeel van glasvezel is dat deze zelden storingen vertoont en bovendien een stabiele gegarandeerde snelheid biedt.

Bij zakelijke DSL-verbindingen zoals ADSL en SDSL spelen (externe) factoren een rol om tot de afgesproken snelheid te komen. Is je kantoor bijvoorbeeld ver verwijderd van de wijkcentrale, dan heb je kans dat je internetsnelheid lager is. Hoe verder je af zit van deze centrale, hoe langzamer het internet kan zijn. 

Glasvezel heeft dit probleem niet. De afstand heeft geen invloed op de afgesproken snelheid.

Last van langzaam ladende pagina’s, vastzittende zoom-calls, lang wachten op gedownloade bestanden, of andere irritaties vanwege een langzame internetverbinding? Een teken dat je waarschijnlijk eens naar de snelheid van je internetverbinding moet kijken.

Glasvezel is namelijk vele malen sneller dan ADSL. Glasvezelsnelheden kunnen oplopen van 500 Mbit/s tot wel 1000 Mbit/s. Bij ADSL ligt deze snelheid een stuk lager (50 Mbit/s). 

Bovendien heb je bij glasvezel het voordeel dat deze altijd een stabiele gegarandeerde snelheid biedt.

2. Je hebt relatief vaak downtime

Glasvezel internet is minder storingsgevoelig. Sterker nog, in bijna alle gevallen werkt glasvezel zoals je mag verwachten. Kabelverbindingen (DSL) zijn meer gevoelig voor externe omstandigheden zoals wisselende weersomstandigheden, de afstand van de kabel of elektromagnetische interferentie.

Ervaar je dus regelmatig downtime van je zakelijk internet? Tijd om eens naar glasvezel te kijken!

3. De signaalsterkte binnen je kantoor wisselt

Hoe verder je van het punt van binnenkomst verwijderd zit, des te meer het signaal van DSL verbindingen verzwakt is. Bij grote bedrijfspanden, met meerdere verdiepingen is dit echt een probleem. Met glasvezel heb je deze problemen niet.

4. Je vindt duurzaamheid belangrijk

De kabels van glasvezel zijn veel duurzamer dan de koperkabels die gebruikt worden voor kabelverbindingen. Koper is namelijk een metaal dat kan oxideren en uitzetten en hierdoor de bodem vergiftigt. Glasvezelkabels hebben deze problemen niet. Het materiaal, de fibers, is veel duurzamer en gaat zelden stuk. Bovendien komt er minder warmte vrij bij het verzenden van het glasvezelsignaal. Hierdoor zijn er dus ook minder isolatiematerialen nodig voor glasvezel.

5. Je internet is te lang ‘down’ door trage service

Omdat glasvezel een hogere beschikbaarheidsgarantie biedt dan de traditionele kabelverbindingen, geven internetproviders hogere service level agreements (SLA) af. Mocht je internet dus toch een keer problemen ondervinden, wordt je razendsnel geholpen door de desbetreffende provider.

Met zakelijk glasvezel ben je dus eigenlijk nooit meer offline. Door de extra stabiliteit en hogere service ben je zeker van vrijwel altijd internet op de zaak. Een absolute noodzaak voor vrijwel ieder modern bedrijf.

6. Je hebt het gevoel dat medewerkers efficiënter kunnen werken

Een lage internetsnelheid kan betekenen dat je medewerkers met minder plezier en bovendien een stuk minder productief werken. Het downloaden van bestanden duurt langer, die belangrijke video-call starten schiet maar niet op en het werken met veel browser-tabs gaat steeds langzamer. De maandelijkse extra kosten op het glasvezelabonnement verdwijnen in de praktijk als sneeuw voor de zon: het bespaart zelfs kosten doordat je medewerkers efficiënter werken.

7. Gebruik van SaaS oplossingen wekken irritatie op

Moderne SaaS oplossingen zoals Microsoft Teams, OneDrive, Dropbox, Trello, Salesforce of Google Drive zijn ideaal en niet meer weg te denken uit de hedendaagse bedrijfsvoeringen. Toch wekken deze softwarepakketten regelmatig frustratie op bij de eindgebruikers hiervan. Bij tragere internetverbindingen werkt Office in de cloud waarschijnlijk langzamer dan de lokale variant. Dit moet je als bedrijf uiteraard niet willen. Met de toenemende populariteit van SaaS oplossingen is een glasvezelverbinding eigenlijk ook niet meer weg te denken.

8. Schaalbaarheid is belangrijk

Veel bedrijven zetten in op groei. Bij deze groei groeit ook de behoefte aan een eenvoudig schaalbare internetverbinding. Wat vandaag voldoende is, hoeft over 3 maanden niet meer passend te zijn. Extra bandbreedte nodig? Een private network? Glasvezel schaalt eenvoudig met je mee. Toekomstproof!

9. Bellen via het internet verloopt niet naar wens

Glasvezel staat bekend om zijn lage latency. Bellen via de cloud (VoIP) is een stuk stabieler bij glasvezelinternet dan bij kabelinternet. Als je op dit moment nog niet via het internet belt en dit wel van plan bent, dan is glasvezel een absolute must.

10. Je uploadt veel bestanden

Glasvezel is symmetrisch. Dit betekent dat, in tegenstelling tot kabelverbinding, de uploadsnelheid gelijk is aan die van de downloadsnelheid. Bij kabelverbindingen ligt de uploadsnelheid vele malen lager.  Een hoge uploadsnelheid is vooral belangrijk als je regelmatig grote bestanden verstuurt, videogesprekken voert of veel bezig bent op de server van je bedrijf. 

Overtuigd geraakt?

Wat ons betreft, kun je tegenwoordig niet meer om zakelijk glasvezel heen. Ben je overtuigd geraakt of heb je specifieke vragen over glasvezel via bijvoorbeeld signetbreedband? Neem dan contact met ons op.

Wij werken samen met meer dan 50 netwerkpartners. Zo is er altijd iets mogelijk op jouw locatie(s)! Doe onze postcode check en vraag vrijblijvend een offerte aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht